خبرگزاری مهر نوشت: آخرین مصوبه دولت مبنی بر کاهش عوارض واردات گوشی های بالای 600 دلار در حالی به 28 درصد ابلاغ شد که طی شش ماه گذشته سه مصوبه مربوط به تعرفه تلفن همراه منتشر شد.
در ابتدای خردادماه امسال تصمیمی در خصوص تعرفه گمرکی واردات تلفن همراه منتشر شد. در بخشی از این تصمیم آمده است: با توجه به ممنوعیت واردات گوشیهای همراه هوشمند با برند اپل، در صورت رفع ممنوعیت در آینده از سوی مراجع ذیصلاح، پیشبینی میشود سود تجاری آن به ۹۶ درصد برسد. “.
از سوی دیگر، در ردیف 225 این تصمیم، سود معاملاتی گوشی های هوشمند زیر 150 دلار 6 درصد و بالای 600 دلار، 28 درصد بوده است.
تصمیمی که مورد انتقاد فعالان بازار تلفن همراه قرار گرفت، در واقع افزایش تعرفه گمرکی واردات گوشی همراه با کاهش ارزش یا عدم تخصیص ارز برای واردات گوشی تلفن همراه، منجر به افزایش قیمت گوشی های تلفن همراه در ایران شد. کشور. بازار.
لازم به ذکر است که اوایل اسفند ماه سال 1402 هجری شمسی و بنا به پیشنهاد معاونت حقوقی رئیس جمهور، تصمیمی در خصوص عوارض واردات گوشی تلفن همراه به تصویب رسید که بر اساس آن، عوارض واردات تجاری گوشی تلفن همراه خارجی تعیین شد. با قیمت بیش از 600 دلار 15 درصد و برای سایر رویه ها از جمله مسافرین 30 درصد 30 درصد در نظر گرفته شد.
چرا مصوبه جدید ورودی تلفن همراه ابلاغ شد؟
در پایان علیرغم انتقاد شدید فعالان بازار تلفن همراه، عملاً بر اساس مصوبه خردادماه، دیال آپ ثبت شد، اما گمرک در اقدامی عجیب از کاهش عوارض واردات گوشی تلفن همراه خبر داد.
در واقع در بخشنامه جدیدی که از اول مردادماه از سوی دفتر واردات به گمرک ابلاغ شد، عوارض واردات گوشی های زیر 150 دلار که با رویه تجاری وارد می شوند 10 درصد و برای گوشی هایی که با رویه مسافری وارد می شوند 16 درصد تعیین شده است. .
هزینه ورود گوشی های 150 تا 600 دلاری که به صورت تجاری وارد می شوند 5 درصد و در صورت واردات مسافری 6 درصد است. هزینه واردات گوشی هایی با ارزش بیش از 600 دلار که به صورت تجاری وارد می شوند، 15 درصد و در صورت واردات مسافری 30 درصد تعیین می شود.
موضوعی که حتی انجمن تلفن همراه نیز اعلام کرد که از آن بی اطلاع بوده است، در واقع اعضای این انجمن با وجود پیگیری های مکرر برای کاهش ورودیه ها از تصویب و ابلاغ هیچ تصمیمی مطلع نبودند.
البته بررسی ها نشان می دهد که رای مذکور در تاریخ ۲۲ تیرماه توسط سرپرست رئیس جمهور امضا و ابلاغ شده است. در بخشی از این تصمیم آمده بود: «پس از ابلاغیه شماره 43751 مورخ 03/12/1403 هجری شمسی و به استناد اصل 131 و در اجرای اصل 123 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، با الحاق موارد حذف شده از جدولها. قانون بودجه سال 1403 هجری شمسی کل کشور ارسالی به شورای انقلاب اسلامی طی نامه شماره 964/19437 مورخ 10/04/1403 هجری شمسی ابلاغ شد.
بررسی ها نشان می دهد که در بودجه سال 1403 هجری شمسی و در جدول شماره 16 (تعریف موضوع جدول شماره 5) برای واردات گوشی های تلفن همراه ساخت خارجی که قیمت آنها بیش از 600 دلار است، هر دو حقوق ورودی در نظر گرفته شده است. تجاری و غیر تجاری. اقدامات تجاری صفر بود. این قسمت درسته
لازم به ذکر است که در جدول شماره 5 بودجه سال جاری دولت پیش بینی کرده بود از واردات گوشی های بیش از 600 دلاری حدود 2 هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشد.
با این حال، دلیل تصمیم فوق را می توان درج نکردن اعداد در اقلام بودجه عنوان کرد، اما از آنجایی که در تصمیم فوق تلفن همراه آیفون ذکر نشده است، می توان این تصور را داشت که معامله گران با ریسک بزرگی روبرو هستند. % تعرفه برای واردات سیب بالای 600 دلار، مسافران نیز باید 30 درصد هزینه ورودی برای ثبت این علامت تجاری ایالات متحده بپردازند.
طبیعتاً مصوبه جلوگیری از واردات آیفون 14 و 15 همچنان پابرجاست و هیچ تغییری در زمینه واردات تجاری، واردات مسافر و در نهایت ثبت مدل های بعد از سری 13 اپل صورت نگرفته است.
در فوریه 1401 هجری شمسی پس از چندین سال بحث در مورد ممنوعیت واردات آیفون، بالاخره ممنوعیت واردات تجاری و مسافری تمامی مدل ها پس از سری 13 این برند آمریکایی اعلام شد.
در آن زمان بدون توجه به دلایلی از جمله لوکس بودن این مدل تلفن همراه، موضوع مدیریت ارز در شرایط تحریم مطرح شد، چرا که ارزش ارز آیفون بیش از یک میلیارد دلار بود که تنها گروهی از مردم قادر به خرید بودند. و تصویب شد.
اگرچه 18 ماه از اعلام تصمیم فوق می گذرد، اما شاهد بی نتیجه ماندن این طرح هستیم، در واقع با وجود اینکه آیفون 14 و 15 به صورت رسمی وارد کشور نمی شوند، این مدل های تلفن همراه به صورت قاچاق به فروش می رسند. .
نکته جالب و عجیب این است که از سال 96 و پس از اجرای طرح رجیستری تلفن همراه، فروش گوشی های قاچاق به دلیل کمبود ظرفیت هوا تقریباً از بین رفته است، اما با این حال، جلوگیری از واردات آیفون 14 و 15 باعث شد مردم به دنبال راه هایی برای دور زدن طرح ثبت تلفن همراه باشند.
در نهایت شواهد حاکی از آن است که طرح موفقیت آمیز ثبت نام تلفن همراه حداقل برای مدل های آیفون 14 و 15 با شکست مواجه شده است، زیرا طبق نظرات اعضای انجمن تلفن همراه کشور و شواهد میدانی، این مدل های آیفون آنتن دهی ندارند. مشکل در شبکه تلفنی که آنها با کشور خدمات دریافت می کنند.
برآوردهای غیررسمی حاکی از وجود حدود یک میلیون دستگاه از این مدل های آیفون 14 و 15 در شبکه تلفن همراه کشور است. آیفون 13 رسما دریافت شد.
بر اساس این توضیحات، سال گذشته حدود 1.5 میلیارد دلار آیفون به کشور وارد شد، اما از آنجایی که یک سوم این میزان قاچاق بوده، دولت هیچ درآمدی از این طریق نداشته است موضوع، زیرا مبلغ فوق با استفاده از حساب های ارزی یکبار مصرف از کشور خارج می شود که همان ارزی است که در بازار آزاد خریداری می شود و در قیمت نهایی آن تاثیر خواهد داشت.
آنچه مشخص است این است که اگر دولت جدید به دنبال ممنوعیت واردات آیفون نیز باشد، باید با دور زدن طرح رجیستری تلفن همراه مقابله کند، زیرا افزایش قاچاق و فعالیت بدون مشکل در شبکه تلفن همراه در نهایت منجر به آن شد. به شکست طرح ثبت نام تلفن همراه. یکی از موفقترین طرحهای کشور در سالهای اخیر، البته دولت این است که با افزایش تعرفههای مدلهای جدید آیفون و حتی تلفنهای همراه بالای 600، ممنوعیت واردات این برند آمریکایی را لغو کرده و از درآمدهای آن بهره مند شود.
entekhab به نقل از هورناز