ایسنا: رئیس کل بانک مرکزی گفت: عملیات سامانه توافقی بازار ارز در آینده نزدیک آغاز می شود. برنامه بانک مرکزی سوق دادن بانک ها به سمت تخصصی شدن و تفکیک بانک ها بر اساس حوزه فعالیت های تخصصی است.
محمدرضا فرزین در نشست با اعضای مجمع کارآفرینان کشور ضمن تشریح سیاست جدید ارزی بانک مرکزی گفت: سامانه بازار ارز توافقی بانک مرکزی سال گذشته با کمک بهترین های کشور ایجاد و راه اندازی شد. متخصصان فناوری اطلاعات.”
وی افزود: آنچه در حال حاضر در قالب ارز توافقی در حال انجام است حاصل توافق دو نفر است که از طریق چانه زنی به توافق می رسند اما در سیستم طراحی شده در بازار حراج صورت می گیرد و قیمت آن است. تعیین شده است. تلاش بانک مرکزی انتقال «بازار نیما به بازار توافقی ارز» و تعیین قیمت در این بازار است.
رئیس کل بانک مرکزی تایید کرد: نرخ ارز در بازار بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل می گیرد و بانک مرکزی بخشی از ارز خود را در آنجا قرار می دهد و تلاش می کنیم قیمت را در یک کانال حرکت دهیم.
فرزین با بیان اینکه با آغاز به کار سامانه توافقی بازار ارز امکان مبادله ارز برای همه فعالان اقتصادی فراهم می شود، افزود: بانک مرکزی در این بازار نقش ناظر را ایفا می کند و تنها در صورت لزوم اقدامات سیاستی خود را انجام می دهد. با ورود به بازاری که عرضه کننده ارز در این بازار فعالیت خواهد کرد.
وی چارچوب سیاست ارزی را یک نرخ شناور عنوان کرد و تاکید کرد: شناور بودن نرخ ارز به معنای رها شدن از بازار ارز نیست و در همه کشورها بانک مرکزی از ابزارهای اقتصادی برای کنترل و مدیریت نرخ ارز شناور استفاده می کند و ما نیز سود می بریم. و از این امر مستثنی نخواهد بود.
حذف چند قیمت در بازار ارز
رئیس کل بانک مرکزی بر ثبات بخش و هدفمندی چند نرخی در بازار ارز تاکید کرد و گفت: زمانی که اصلاحات در سیاست های ارزی را آغاز کردیم بیش از هشت نرخ ارز در کشور و یک نرخ ارز وجود داشت. . برای جلوگیری از ایجاد رانت و اضطراب در اقتصاد کشور تلاش شد تا نرخ ها کاهش یابد.
فرزین هدف از اعلام نرخ 28 هزار و 500 تومانی را ایجاد آرامش در بازارها عنوان کرد و گفت: زمانی که این قیمت اعلام شد، وضعیت بلاتکلیفی در بازارها به اوج خود رسیده بود و باید قیمتی تعیین می شد تا تولیدکننده بتواند قیمتی را تعیین کند. وظیفه خود را انجام دهد فعالیت های اقتصادی با برنامه ریزی
رئیس کل بانک مرکزی هدف از تشکیل مرکز مبادلات ارز و طلا را ایجاد مرکز مرجع در نرخ ارز و مبادلات ارزی برای صادرکنندگان و واردکنندگان عنوان کرد و افزود: این مرکز به عنوان مرجعی برای تعیین نرخ ارز در هنگام تشکیل جلسه شناخته می شود. نیازهای متقاضیان تعدیل های صورت گرفته در نرخ ارز در این مرکز با توجه به واقعیت اقتصادی، فعالان را قادر ساخت تا جهت متغیرهای کلی را پیش بینی کنند.
تامین 50 درصد از کل ارز در سامانه گریز
فرزین با بیان اینکه در حال حاضر نیمی از کل عرضه ارز در تالار نیاما عرضه می شود، افزود: در حال حاضر تنها پتروشیمی ها و پالایشگاه ها ارز خود را در سامانه نیاما نمایش می دهند و البته نرخ خوراک آنها نیز بر اساس نرخ نیاما تعیین می شود. نرخ بهره ارز هیچ صنعت دیگری در Blessing موجود نیست. حتی منابع ارزی صنایع فولاد نیز به دلیل مشکلات صادراتی از سامانه برکت حذف و به بازار توافقی منتقل شد.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در حال حاضر 40 درصد ارز بر اساس توافق واردکننده و صادرکننده در بازار ارز ارزش گذاری می شود، گفت: با این فرمول صادرکنندگان ارز خود را به قیمت توافقی عرضه می کنند. و تا زمان تعیین قیمت به تولیدکنندگان صادراتی اجازه داده شد تا مواد مورد نیاز خود را از این محل وارد کنند و این اقدام با هدف رفع بوروکراسی های زائد در فرآیند تامین ارز انجام شده است و تنها محدودیت اعمال شده در این زمینه بوده است. ممنوعیت انتقال ارز منابع بین صنایع مختلف، این تصمیم به منظور انصاف و نمایش ارز در صنایع مختلف اتخاذ شده است.
ایجاد مرکزی برای پاسخگویی به مشکلات ارزی
وی با اشاره به انتقاداتی مبنی بر لزوم وجود یک مرکز مرکزی برای پاسخگویی به سوالات ارزی و پیگیری امور برای فعالان اقتصادی در حوزه ارز گفت: به زودی مرکز مبادلات ارزی برای پاسخگویی به مسائل اقتصادی ایجاد می شود. فعالان اقتصادی با حضور نمایندگانی از بانکها، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پرورش باید حضوری و آنلاین برای رفع مشکلات و پیگیریهای خود به این مرکز مراجعه کنند در مورد پرونده های آنها و مشکلات در حوزه ارز.
دستور تشکیل کارگروه مشترک بانک مرکزی با بازرگانان
رئیس کل بانک مرکزی همچنین از پیشنهاد مجمع کارآفرینی مبنی بر برگزاری جلسات دوره ای با بانک مرکزی به منظور پیگیری و بررسی مشکلات فعالان اقتصادی استقبال کرد و خواستار تشکیل کارگروه مشترک برای این منظور شد. بین نمایندگان کارآفرینان و بانک مرکزی زمینه لازم برای برگزاری نشست مشترک در قالب قرارداد هر شش ماه یکبار فراهم شود.
فرزین از شورای عالی بانک مرکزی در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه در سال های اخیر با اجرای سیاست ثبات، علیرغم بروز تنش های نظامی و امنیتی، نوسانات نرخ ارز به خوبی مدیریت شد، گفت: بروز تنش های سیاسی و نظامی در ماه های اخیر منجر به ایجاد ثبات در بازار ارز شد اما با وجود مشکلات همچنان شاهد ثبات در بازار ارز هستیم.
کاهش 20 درصدی تورم و کنترل نرخ رشد نقدینگی
وی همچنین به کنترل تورم و کاهش 20 درصدی آن طی یک سال و نیم گذشته و از جمله سه اصل مهم کنترل تورم و نقدینگی، ایجاد تعادل در بازار ارز و پیش بینی اقتصاد در ارتباط با فعالیت های تولیدی و تجاری اشاره کرد. . وی مهمترین برنامه های بانک مرکزی را برشمرد و گفت: تشدید بی ثباتی در یک دوره باعث شد تورم مصرف کننده به 55 درصد و تورم تولیدکننده به 103 درصد برسد اما با اجرای برنامه های بانک مرکزی تورم 20 درصد کاهش یافت. یک سال در یک سال و نیم گذشته و هم اکنون تورم در نقطه ای قرار دارد و بر اساس محاسبات بانک مرکزی در کانال نقطه مصرف کننده به 34.5 درصد و تورم سالانه پس از چندین سال در مهرماه امسال به حدود 38 درصد رسیده است.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: نرخ تورم تولیدکننده نیز با پیروی از روند نزولی به 25 درصد کاهش یافت و این شاخص های تاثیرگذار اقتصادی به روند بلندمدت بازگشت.
رئیس شورای عالی بانک مرکزی همچنین در تشریح برنامه این بانک برای کنترل رشد نقدینگی گفت: نرخ رشد نقدینگی در مقاطعی به بیش از 40 درصد رسیده است و به عنوان یکی از عوامل تورم وجود دارد و دارد. هرگز گزینه دیگری جز کنترل رشد نقدینگی و بازگرداندن آن به روند بلندمدت نبوده است.
فرزین افزود: در پایان سال 1402 هجری شمسی نرخ رشد نقدینگی به 24.2 درصد رسید و برنامه ما این است که این روند را در کانال کمتر از 25 درصد حفظ کنیم، البته در ماه های اخیر و به دلایلی رشد نقدینگی از حد هدف فراتر رفته است. زیرا در کنترل نرخ رشد باید با نقدینگی به گونه ای برخورد کرد که انسداد مالی برای شرکت های تولیدی ایجاد نشود، اما تلاش بانک مرکزی این است که رشد نقدینگی را در محدوده هدف تعیین شده در سال جاری کنترل کند.
بانک های دولتی متخصص هستند/برنامه اصلاحی را برای هشت بانک ارائه می کنند
رئیس کل بانک مرکزی درباره برنامه بانک مرکزی برای تسریع در اصلاح شبکه بانکی در کشور نیز گفت: برنامه بانک مرکزی سوق دادن بانک ها به سمت تخصصی شدن و جداسازی بانک ها بر اساس حوزه فعالیت های تخصصی و بانک ها است. باید بر اساس گروه هدف، مشتریان و زمینه فعالیت باشد. برنامه بانک مرکزی در این حوزه برای ایجاد بانک های تجاری، توسعه ای، جامع، تخصصی، فراساحلی و غیره با سیستم پایه متفاوت است.
فرزین افزود: در حال حاضر همه بانک های دولتی یک نوع فعالیت دارند و این امر رقابت ناسالمی را بین آنها ایجاد کرده است و ادامه این روند به نفع بانک ها و اقتصاد کشور نیست، بنابراین با ایجاد تخصص در بانک ها با انواع مختلف فعالیت ها این مشکل را حل خواهیم کرد که هر کدام از بانک ها در حوزه فعالیت خود با سایر بانک ها رقابت می کنند.
وی در خصوص آخرین وضعیت بانک های مشکل دار کشور گفت: هشت بانک از نظر شاخص های نظارتی وضعیت خوبی ندارند و برنامه اصلاحی به آنها ارائه شده است تا ضمن انجام اقدامات لازم به سمت رعایت شاخص های نظارتی حرکت کنند.
تامین مالی 90 درصدی اقتصاد از طریق شبکه بانکی
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه بار تامین مالی 90 درصدی اقتصاد کشور بر عهده بانک ها است، گفت: این موضوع باعث فشار مضاعف بر منابع مالی بانک ها می شود. سیاست گذاری کشور باید به سمتی برود که سایر بخش ها مانند بازار سرمایه نیز نقش خود را در تامین مالی ایفا کنند و از ایجاد تسهیلات اعتباری فراتر از ظرفیت شبکه بانکی خودداری شود. فشارهای بیش از حد در تامین مالی شبکه بانکی منجر به مشکلاتی از جمله عدم تطابق منابع و مصارف شبکه بانکی شده است و این مشکل ممکن است به سیاست های ثبات مالی نیز آسیب برساند.
در ادامه این نشست، فرزین بزرگترین موضوع در دستیابی به رشد اقتصادی کشور را بحث تامین مالی دانست و از کارآفرینان خواست تا با حضور در کشورهای همسایه به ویژه حوزه خلیج فارس از فرصت های موجود برای جذب سرمایه گذاری استفاده کنند. منطقه
فرزین خاطرنشان کرد: برای تامین مالی رشد اقتصادی هشت درصدی تنها اتکا به منابع مالی بانک ها و در داخل کشور راه حل نیست و تامین مالی خارجی باید در دستور کار قرار گیرد و در این راستا کشورهای همسایه می توانند فرصت خوبی برای منابع پس انداز ارزی تامین مالی پروژه های اقتصادی کشور.
طراحی خط اعتباری ویژه برای تامین مالی قطعات موتور
رئیس کل بانک مرکزی از طراحی و پیش بینی خط اعتباری ویژه برای تامین مالی صنایع و صنایع کوچک و متوسط بیشران خبر داد و گفت: این طرح پس از تکمیل فعال می شود تا صنایع بیشران منابع لازم برای ارتقای تولید و تولید را داشته باشند. رشد اقتصادی کشور هنوز نهایی نشده است و در مرحله نهایی شدن است.
در این جلسه محمد آرام – معاون ارزی بانک مرکزی – نیز در خصوص روند تخصیص و تامین ارز گفت: پس از ثبت درخواست ارز توسط متقاضی، سامانه ماربوتا شامل وزارتخانه راه اندازی می شود. وزارت جهاد کشاورزی باید در بودجه تخصیصی و مقایسه آن با تخصیص ارزی، کشاورزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را تصویب کند.
معاون وزیر امور خارجه گفت: بانک مرکزی هیچ نقشی در تخصیص ارز ندارد و پس از تایید وزارت متولی نسبت به تامین ارز اقدام می کند و وظیفه بانک مرکزی تامین ارز بر اساس آنچه است. تصویب شده است.» بودجه هر دستگاه اجرایی.»
وی گفت: تلاش بانک مرکزی بر این است که با هماهنگی نهادهای مسئول این روند را در کوتاه ترین زمان ممکن اجرا کند تا فعالیت اقتصادی فعالان قطع نشود.
آرام در خصوص درخواست کارآفرینان برای صدور ضمانت نامه ارزی به شرکت ها نیز گفت: طبق قانون بانک مرکزی رسا نمی تواند ضمانت نامه ارزی صادر کند اما هماهنگی های لازم با بانک های عامل برای صدور این نوع ضمانت نامه ها در حال انجام است. تضمین می کند.
وی در خصوص تبدیل اوراق جم به منابع ارزی نیز گفت: این موضوع نیازمند بررسی و رفع موانع قانونی و اجرایی اجرای آن است.
اعضای مجمع کارآفرینان نیز در این نشست به بیان دغدغه ها و مشکلات خود در خصوص مسائل تامین مالی، سیاست های ارزی، تسریع در تجهیز سرمایه در گردش شرکت های تولیدی صنعتی، تسهیل در اعطای وام بانکی به تولیدکنندگان و همچنین ضرورت استفاده از اوراق قرضه ارزی در روابط بانکی پرداخت شده با … تولیدکنندگان.