با پیشروی نظام بانکی ایران به سمت دیجیتالی شدن، تحولاتی مانند توسعه چک دیجیتال به عنوان یکی از ابزارهای مالی مدرن اهمیت بیشتری یافته است. این در حالی است که بانک مرکزی ایران با 48 درصد سهم در بازار چک دیجیتال پیشتاز نظام بانکی است و چکنو دو ساله است. این دستاورد، بیش از یک رکورد، نشان دهنده یک تغییر استراتژیک در جلب اعتماد مشتری، انطباق با تغییرات بازار و رعایت الزامات قانونی است.
بانک مرکزی به منظور رعایت الزامات قانون جدید چک و ارائه محصول فناوری محور، چک الکترونیکی را به عنوان محصول جدید معرفی کرد که در آبان ماه 1401 معرفی شد. با ظهور چک های دیجیتال به عنوان جایگزینی برای تراکنش های مالی سنتی، بانک های کشور سعی در رقابت در این زمینه داشته اند.
آمارها نشان می دهد از زمان راه اندازی چک های الکترونیکی در ایران، بیش از 990 هزار ماده توزیع و بیش از 99.7 درصد چک های الکترونیکی جمع آوری شده است. همچنین تا – 18 بانک کشور به سامانه چک (چک دیجیتال امن) متصل و آن را به بهره برداری رسانده اند. در همین راستا بانک مرکزی تمامی بانک ها را مجبور به پذیرش چک دیجیتالی سایر بانک ها در سامانه چک کرد.
چکنو کلید موفقیت است
چکنو اولین چک دیجیتال مطمئن سیستم بانکی یکی از محصولات دیجیتال بانک صادرات است که تقریباً دو سال پیش در تاریخ ۲۰ دی ماه سال ۱۴۰۱ معرفی شد. بر اساس اطلاعات منتشر شده، بانک صادرات ایران با داشتن رکورد ۴۸ درصدی سهام چک دیجیتال، پیشتاز این بازار در نظام بانکی است.
تعداد چک های صادر و تحویل تا پایان آذرماه بیش از هفت میلیون و 200 هزار فقره بود. همچنین بیش از 480 هزار پول به ارزش 74 هزار میلیارد ریال در بانک صادرات مصرف و نقد شده است. سهم بازار 48 درصدی نقش کلیدی چکنو در جذب مشتریان جدید و بهبود تجربه کاربری آنها را نشان می دهد.
این اپلیکیشن با رابط کاربری ساده و اجرای سریع خود به مشتریان بانک اجازه می دهد تا در هر زمان و مکان چک صادر کنند یا وضعیت چک را پیگیری کنند. همچنین، ویژگیهایی مانند ارسال هشدارهای یادآوری و اعتبارسنجی چکها باعث شده تا کاربران در تکمیل تراکنشها احساس امنیت کنند.
یکی از دلایل اصلی محبوبیت کلی چکنو کاهش خطرات ناشی از چک های سنتی است. در گذشته مواردی مانند جعل امضا یا مفقود شدن چک کاغذی بر اعتبار این ابزار مالی تأثیر می گذاشت. چک ها و ابزارهای دیجیتالی مانند چکنو این مشکل را به حداقل رسانده و باعث استفاده بیشتر کاربر شده است. این موفقیت حاصل استراتژی های مشتری مداری بانک در کنار زیرساخت های فنی مناسب است. ابزارهای دیجیتال کاربر پسند مانند چکنو، علاوه بر سهولت صدور چک و مدیریت چک دیجیتال، امنیت بالایی را برای کاربران فراهم کرده و بسیاری از نگرانی های مشتریان را برطرف کرده است.
از سرمایه اجتماعی تا شفافیت معاملات
کسب سهم بالایی از بازار چک دیجیتال توسط بانک صادرات از جنبه های اقتصادی و اجتماعی در کنار هم قابل تحلیل است. این رویداد مثبت یک دستاورد رقابتی و نماد موفقیت در ارتقای رضایت مشتریان و افزایش اعتماد مردم به این بانک است و نشان می دهد که بانک صادرات توانسته است نیازهای مشتریان را به طور همزمان در حوزه های فناوری و خدمات برآورده کند. از سوی دیگر این موفقیت به تثبیت جایگاه بانک صادرات در بازار کمک کرد و به طور غیرمستقیم منجر به افزایش سرمایه اجتماعی این بانک شد.
مقایسه با رقبا: چالش ها و فرصت ها
تفاوت اصلی بانک صادرات با رقبای خود سرعت تطبیق با نیازهای کاربران و ارائه خدمات باکیفیت است. به عنوان مثال چکنو به دلیل برخورداری از ویژگی های برتر از جمله سرعت بالا و امنیت، رضایت بیشتری از کاربران به دست آورده است. این امر باعث شده است تا رقبا مسیر سخت تری را برای رسیدن به این جایگاه پیش ببرند.
اگرچه موفقیت بانک صادرات در این زمینه قابل توجه است اما نباید مشکلات موجود را فراموش کرد. از جمله این چالش ها می توان به رقابت شدید بازار، نیاز به به روز رسانی مداوم زیرساخت ها و افزایش آگاهی عمومی از مزایای چک های دیجیتال اشاره کرد. البته فرصت هایی هم وجود دارد که بانک صادرات می تواند از آنها استفاده کند. به عنوان مثال، توسعه خدمات اضافی، مانند آموزش کاربران برای استفاده از چک های دیجیتال یا پاداش دادن به کاربران چکنو، به افزایش مشارکت بانک کمک می کند.
کسب سهم تقریباً نیمی از بازار چک دیجیتال، علاوه بر افزایش اعتماد به بانک صادرات ایران، به معنای بلوغ بازار خدمات بانکداری دیجیتال در ایران است. انتظار می رود بانک صادرات در آینده با سرمایه گذاری در فناوری و بهبود تجربه کاربری جایگاه خود را بیشتر تقویت کند. تا زمانی که بانک صادرات به نوآوری و پاسخگویی به نیازهای مشتریان متعدد خود ادامه دهد، تحولاتی مانند چکنو و صدور چک دیجیتال امن پایدار است.
منبع: عنوان 20