ادامه تعطیلی ها به بهانه های مختلف از کمبود برق گرفته تا آلایندگی باعث نگرانی جدی از وضعیت آموزش در خانواده ها و دانش آموزان شده است. عدم اولویت بندی آموزش و پرورش در تصمیم گیری های کلان منجر به افت آموزش در ایران در بین سایر کشورها شده است و ادامه این روند وضعیت نگران کننده ای را پیش بینی می کند.
محمدرضا نیک نژاد، کارشناس آموزش و پرورش درباره تأثیر تعطیلی مدارس بر کیفیت آموزش به «انتق» گفت: البته تعطیلات متوالی دانش آموزان از ابتدایی تا دبیرستان را تحت تأثیر قرار می دهد، اما برای برخی تأثیرات آن متفاوت است. مدارس ابتدایی دورهای است و برای برخی طولانیمدت است، مدارس ابتدایی شاهد اثرات منفی طولانیمدت این تعطیلیها هستند. اهداف اصلی آموزشی خواندن، نوشتن، حسابداری و اجتماعی شدن کودکان تحت تاثیر این تعطیلات قرار نمی گیرد، اما متاسفانه آموزش خواندن، نوشتن و حساب تا پایان آموزش بسیار تحت تاثیر قرار می گیرد.
وی درباره تاخیر تحصیلی به دلیل تعطیلات گفت: معلمان چارچوب آموزشی محدودی دارند و این چارچوب محدود در کشور ما همیشه با تعطیلات محدودتر است. معلمان مجبورند یک نوع محتوای آموزشی را تدریس کنند و این تعطیلات گاهی اوقات سرعت تدریس را ایجاد می کند که بر دقت و کیفیت کار تأثیر می گذارد و بسیاری از این کودکان که سرعت دروس متفاوتی دارند، از زمینه ها و فرهنگ های مختلف هستند. برخی فرصت دارند با معلم خصوصی درس بخوانند و تاخیر را تا حدودی جبران کنند، اما در مدارس دولتی این مضرات همچنان ادامه دارد. موسسات آموزشی نیز به طور عادلانه در کشور توزیع نمی شوند که با تعطیلی آنها بیشتر مشهود است.
این کارشناس آموزش و پرورش درباره وضعیت تعطیلی مدارس در کشورهای دیگر گفت: فنلاند در قطب واقع شده است و شهرها و روستاهای آن در مناطق سرد قطبی زندگی می کنند که در سطح شهر 3 متر برف می بارد اما این مناطق تعطیل نیست. اصلا از برف و سرما تعطیلات رسمی نیز سازماندهی شده است. اگر سالگرد استقلال آمریکا جشن گرفته شود، آنها اصرار ندارند که تعطیلات در همان روز اتفاق بیفتد. به طور کلی، تعطیلات مناسب در تعطیلات رسمی برگزار می شود، تنها تعطیلات کریسمس در کشورهای غربی طولانی تر خواهد بود. روزهای تمرین در ایران باید 200 روز باشد اما به دلیل کمبود انرژی، آلودگی هوا، سرما و مراسم مختلف که عموما سیاسی هستند، روزهای آموزشی به 150 روز نمی رسد. همچنین قبل از تعطیلات و پایان سال تحصیلی یک تعطیلات وجود دارد. این تعطیلات در کشورهای دیگر بسیار سازماندهی شده است. برای کشورهای پیشرفته آموزش متوقف نمی شود و یک روند مستمر است اما در کشور ما آموزش در اولویت نیست. آماری که اخیراً در تایمز منتشر شده است نشان می دهد که کیفیت آموزش کاهش یافته است.
نیک نژاد درباره راه حل بحران موجود در آموزش و پرورش گفت: باید تغییرات در گروه ساماندهی شود. برای معلمان چه کرده اند که مردم وقت اضافه می دهند، خیلی از معلمان انگیزه و اشتیاق برای کار اضافی ندارند، اما خیلی ها هستند که وقت بیشتری به دانش آموزان می دهند. ما با تناقضات جدی مواجه هستیم که اگر دانش آموزی در خاک به مدرسه برود آسیب جسمی به او وارد می شود اما اگر به مدرسه نرود آسیب روحی به او وارد می شود. اولویت های ما در ایران مسائل دیگری است و تا زمانی که این اولویت ها نباشد، ناکارآمدی ادامه دارد.