ایران محیط زیست: تحلیل تغییرات قیمت 8 کالای اساسی در بهار امسال نشان می دهد گوشت بره بیشترین افزایش و تخم مرغ بیشترین کاهش را در سه ماهه نخست امسال داشته اند.
در خرداد 1403 هجری قمری شاخص بهای مصرف کننده برای خانوارهای کشور به 249.7 رسید که نسبت به اسفند ماه سال قبل 8.4 درصد افزایش نشان می دهد. با تحلیل تغییرات قیمت مواد اساسی در فصل بهار، قیمت مرغ کاهش و قیمت گوشت بره 16 درصد افزایش یافت. قیمت روغن مایع تقریبا ثابت ماند و قیمت چای و برنج خارجی بعد از گوشت گوسفندی بیشترین افزایش را داشت.
گوشت در اوج تورم بهاره است
متوسط قیمت هر کیلو بره در پایان سال گذشته 560 هزار تومان بود که این رقم را در پایان 3 ماهه سال جاری به 653 هزار تومان رساند. به عبارت دیگر قیمت گوشت بره در بهار امسال به طور میانگین 16.3 درصد افزایش یافت. به طور طبیعی نرخ تورم کلی در کانال به 8 درصد رسید و به این ترتیب نرخ رشد قیمت گوشت در 3 ماهه نخست سال جاری حدود دو برابر نرخ رشد سطح قیمت در کشور بود.
افزایش سریع قیمت گوشت در طول زمان این محصول را به یک محصول لوکس تبدیل کرده است. در صورت ادامه این روند، تنها گروه خاصی از مردم توانایی خرید و مصرف گوشت را خواهند داشت و بقیه مجبور به حذف آن یا جایگزینی آن با سایر مواد غذایی خواهند شد.
این افزایش قیمت می تواند عوامل متعددی مانند کاهش عرضه دام، افزایش هزینه های تولید (مانند خوراک دام، حمل و نقل و …)، نوسانات نرخ ارز (به دلیل واردات بخش زیادی از نهاده های دامی (مانند ذرت، سویا، و غیره)) و عوامل دیگر.
مرغ، تخم مرغ و روغن ارزان
قیمت مرغ در پایان ربع اول 1403 هجری قمری نسبت به پایان سال 1402 هجری قمری نه تنها افزایش، بلکه کاهش نیز داشته است. به عبارت دیگر قیمت مرغ در بهار امسال با تورم 1.8- درصدی روبرو شد. با کاهش قیمت مرغ در مقابل افزایش قیمت گوشت، شاهد افزایش جذابیت مرغ برای جایگزینی گوشت بره خواهیم بود.
قیمت تخم مرغ از کیلویی 68 هزار تومان در پایان سال گذشته به 67 هزار تومان در پایان خرداد ماه امسال رسید. به عبارت دیگر، قیمت تخم مرغ حدود 2 درصد کاهش یافت. البته کاهش قیمت تخم مرغ پس از رسیدن به کف ماه های سرد اتفاقی است که اغلب هر ساله رخ می دهد.
قیمت یک بطری روغن مایع نسبتا ثابت ماند. قیمت آن در پایان سال 1402 هجری قمری حدود 63 هزار تومان بوده و در پایان سه ماهه جاری به 62900 هزار تومان کاهش یافته است. به عبارت دیگر روغن مایع با افت جزئی 0.2 درصدی همراه بود.
چای تورم بهاره در رتبه دوم است
متوسط قیمت چای خارجی در پایان سال گذشته با 10 درصد افزایش به 230 هزار تومان رسید و پس از بره با تورم 16 درصدی در رتبه دوم قرار گرفت. ربع سال. بر این اساس نرخ رشد قیمت چای یک و نیم برابر نرخ تورم ۸ درصدی است. افزایش قیمت بین المللی چای از تورم محلی که به 10 درصد رسید مصون نبود.
افزایش قیمت برنج
قیمت برنج ایرانی در ماه های اخیر افزایش یافته و نسبت به اسفند ماه سال گذشته شاهد تورم 8 درصدی بوده و از 109 هزار تومان در سال جاری به 118 تومان رسیده است. دلایل متعددی پشت این افزایش قیمت ها وجود دارد که از آن جمله می توان به تولید کم، خشکسالی و کمبود آب در سال کشاورزی گذشته اشاره کرد که باعث کاهش چشمگیر تولید برنج در ایران شد. به گفته کارشناسان، حجم تولید برنج در سال 1402 هجری شمسی نسبت به سال قبل از آن 10 تا 15 درصد کاهش داشته است.
entekhab به نقل از هورناز