کیهان نوشت: در حالی که از یک سو مردم با تورم و افزایش قیمت ها مواجه هستند و لایحه قانون بودجه پرسش های جدی را درباره افزایش تورم در سال آینده ایجاد کرده است، از سوی دیگر دولت به تدابیری مانند آزادسازی آن مشغول است. از طریق ثبت آیفون های آمریکایی این سوال به ذهن مردم خطور کرد که اولویت اقتصادی مردم چیست؟
سید ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با انتشار پستی در یکی از شبکه های اجتماعی اعلام کرد: مشکل ثبت آیفون با برنامه ریزی دولت فدرال، حمایت رئیس جمهور و پیگیری موثر حل شده است. توسط دولت فدرال وزارت ارتباطات. معتقدم سایر مشکلات مربوط به فضای مجازی و مطالبات مردم با کار کارشناسان، ایجاد اجماع، بدون هیاهو و هیاهو قابل حل است.
به گفته وی، با مصوبه روز گذشته دفتر دولت و رفع ممنوعیت که با حمایت معاونت حقوقی ریاست جمهوری و وزیر صمت انجام شد، جزئیات و کنترل های مربوط به واردات آیفون بررسی شد. آشکار خواهد شد. در کمترین زمان ممکن اعلام کنید.
این اظهارات به سرعت بازار را تحت تاثیر قرار داد، به طوری که یکی از خبرنگاران در یادداشتی در اینستاگرام نوشت: «از صبح دیروز تا ظهر قیمت آیفون (14 به بالا) 3 برابر شد قیمت آیفون 16 پرو مکس 94 بود میلیون تومان شد و پس از مدتی به 96 میلیون تومان رسید و اکنون با قیمت 104 میلیون تومان به فروش می رسد. شورای وزیران
داستان ممنوعیت آیفون
لازم به ذکر است که از سال 1396 و با اجرای طرح رجیستری تلفن همراه، عملاً دیگر امکان آنتن دهی به گوشی های قاچاق وجود ندارد و در نتیجه واردات رسمی (تجاری یا مسافری) تنها راه حل دریافت بوده است. خدمات شبکه محلی که البته با گسترش قاچاق 14 و 15 مشخص شد راه های جدیدی برای دریافت خدمات و دور زدن ثبت نام طرح وجود دارد.
از تابستان 2019 صحبت هایی مبنی بر ممنوعیت واردات گوشی های بیش از 300 یورو مطرح شد و پس از آن تصمیمات جدیدی مبنی بر ممنوعیت واردات گوشی های بیش از 600 دلاری به رهبری برند اپل صادر شد. در آغاز سال 1401 هجری قمری، اعضای کمیته نود مجلس قول دادند که واردات آیفون را تا نیمه اول سال (2013 میلادی) ممنوع کنند.
علت ممنوعیت واردات کالاهای لوکس مانند اپل به این شرح است: در شرایطی که در حال جنگ اقتصادی، کمبود منابع ارزی هستیم و در تامین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی و دارو با مشکل مواجه هستیم. واردات کالا از جمله گوشی های لوکس برای ما منطقی نیست، ما از ارز کشور استفاده می کنیم.
چند سال بعد موضوع واردات و رجیستر آیفون با توافقات و مخالفت هایی همراه شد. این موضوعی است که در زمان آغاز به کار دولت چهاردهم مورد توجه قرار گرفت، چنانکه سید ستار هاشمی – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – در ابتدای کار خود به عنوان وزیر در خصوص رجیستری تلفن همراه «اپل» گفت: تصمیم گیری در مورد ثبت نام آیفون 14 و 15 در این زمینه، وزارت صنعت و معدن است و ما پیگیر هستیم و منتظریم ببینیم چه می شود.
البته «محمد رضا علیان»؛ دبیر همایش تلفن همراه ایران در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: صبح دیروز در جلسه شورای دولت تصمیمی مبنی بر رفع ممنوعیت گوشی های آیفون صادر شد و بر این اساس سه نهاد تصمیم گرفته شد، از جمله وزارت حریم خصوصی، ارتباطات و معاونت، تدوین مقررات واردات از سوی رئیس جمهور قانونی است، اما وضعیت اجرایی همچنان باقی است و جزئیات نامشخص است. اجرای این تصمیم ذینفعان دیگری از جمله سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز، بانک مرکزی و … دارد که باید آن را تایید کنند.
سوزاندن منابع ارزی
برخی بار مالی واردات آیفون های آمریکایی را یک میلیارد دلار اعلام کردند. این در شرایطی است که واردات خودرو و سایر تجهیزات ضروری به دلایل مختلف ممنوع است و واردات اندکی برای قشر نخبه و ثروتمند صورت می گیرد.
آمارها نشان می دهد در سال 1400 بیش از 1.5 میلیارد دلار برای واردات گوشی های بیش از 600 دلار هزینه شده و علائم تجاری افزایش نیافته است که طبیعتا با صدور رجیستری علائم تجاری بیدار می شود.
بر اساس پیگیری های خبرگزاری مهر، گوشی های آیفون در مدت 9 ماه پس از رونمایی از مدل آیفون 14 (یعنی از مهر 1401 تا خرداد 1402) نسبت به مدت مشابه سال قبل (مهر 1400) وارد کشور شدند. . تا ژوئن 1401 هجری قمری) که بیش از 50 درصد کاهش داشته است. به عبارت دیگر، در مدت مذکور، ارزش آیفون های وارداتی به کشور حدود 600 میلیون دلار بوده است. یعنی 800 میلیون دلار کاهش پیدا کرد.
بررسی ها نشان می دهد که در فاصله اکتبر 1401 تا ژوئن 1402 (از زمان رونمایی از آیفون 14) نسبت به مدت مشابه سال قبل (مهر 1400 تا ژوئن 1401)، تقاضا برای مدل های تلفن همراه لوکس به غیر از آیفون افزایش یافته است. (مانند آخرین مدل موبایل) (سامسونگ) تغییر چندانی نداشت و در هر دو دوره حدود 100 میلیون دلار بود.
ترجیح دادن به نفع یک اقلیت بسیار کوچک
علاوه بر این، در شرایطی که نرخ ارز رکوردهای تاریخی را می شکند، دولت با اتخاذ این نوع سیاست ها، تقاضای ارز برای کالاهای لوکس را افزایش می دهد. در عین حال دولت به دنبال کاهش ارزش ارز کالایی و افزایش قیمت دلار است که به تولید ضربه می زند. این اقدام مشابه سوزاندن منابع ارزی کشور است.
در حالی که در بودجه سال 1403 هجری شمسی معادل 15 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و دارو اختصاص داده شده بود، دولت این میزان ارز را که مستقیماً با معیشت مردم ارتباط دارد به 12 میلیارد دلار در لایحه بودجه کاهش داد. 1404. از سوی دیگر، پیش نویس قانون بودجه سال آینده نیز نیم میلیارد یورو به واردات گوشی های بیش از 600 دلار اختصاص داده است.
حالا این سوال به ذهنم خطور کرده که ثبت آیفون اولویت ملت است یا حل مشکلات اقتصادی مردم؟! مسلم است که اکثریت جامعه ایران آنقدر پول ندارند که 50 میلیون تومان یا بیشتر برای خرید آیفون خرج کنند و این تصمیم دولت عمدتاً به نفع میلیاردرها است.
برای فراموش کردن فاجعه پیجر
باید به یاد داشته باشیم که در 17 و 18 سپتامبر سال جاری هزاران و صدها پیجر دستی ارسال شد.
تلویزیون های واکی تاکی به طور همزمان در سراسر لبنان و سوریه در حمله اسرائیل منفجر شد. این حمله منجر به کشته شدن حداقل ده ها نفر از جمله چندین غیرنظامی و زخمی شدن بیش از سه هزار نفر شد.
پس از این عملیات تروریستی که با حمایت آمریکا انجام شد. در سراسر جهان هشدارهایی برای امحای وسایل الکترونیکی با منشأ آمریکایی و اسرائیلی و متعلق به یهودیان صادر شده است و کشورها اقدامات پیشگیرانه را آغاز کرده اند، اما کارشناسان می گویند در ایران، دولت مجوز ثبت بمب های آمریکایی را صادر کرده است. به نظر می رسد میل به غرب و به ویژه آمریکا در نزد برخی از دولتمردان از فریبندگی فراتر رفته و به سطوح خطرناکی رسیده است.
در چنین حالتی و با توجه به اینکه وسایل الکترونیکی آمریکایی مانند گوشی، لپتاپ و … سلاحهای چند منظوره برای تروریسم، جاسوسی و … هستند و با توجه به تجربه پیجرها، مقامات امنیتی و قضایی باید از وقوع این موضوع جلوگیری کنند. واردات و ثبت این دستگاه ها این کالاها چرا که برخی از مسئولان پیجر را فراموش کرده و قصد بیدار شدن را ندارند.
تخلف مهم است
رهبر معظم انقلاب در حالی با واردات آیفون مخالفت کردند که هنوز فاجعه پیجر اتفاق نیفتاده بود. حضرت آیت الله خامنه ای در شهریور 1398 در جلسه هیئت دولت دوازدهم فرمودند: واردات بی رویه امری بسیار خطیر و مهم است. گاهی این واردات یک واردات لوکس است; یعنی نیازی به آن نیست. شنیده ام که در سال 2018 حدود نیم میلیارد دلار برای واردات نوعی از گوشی های لوکس آمریکایی خرج شده است – بنابراین به ما گفتند! البته بخش خصوصی این کار را می کند، اما دولت باید جلوی آن را بگیرد.»
واردات این گوشی های لوکس علاوه بر تبعات اقتصادی، آثار ضداجتماعی و ضد فرهنگی نیز در جامعه بر جای خواهد گذاشت. پس از دستور رهبر معظم انقلاب، دولت ثبت نام آیفون های گران قیمت را متوقف کرد و این ممنوعیت فشار بر بازار ارز را کاهش داد، اما اکنون دولت برخلاف دستور فوق، قصد دارد واردات را آزاد کند. از گوشی های لوکس
بازی سهامداران
لازم به ذکر است که یک پیشنهاد بسیار جدی در زمینه مقررات زدایی از رجیستری آیفون، نفوذ مافیایی برخی سرمایه داران در حوزه واردات دستگاه های تلفن همراه است.
این احتمال وجود دارد که برخی از جریانهای تجاری و سیاسی که قبل از اعلام آزادسازی رجیستری اقدام به واردات آیفون کردهاند، با اطلاع از تصمیم دولت و شاید از طریق تأثیرگذاری بر دستگاه تصمیمگیری دولت، اکنون سودهای کلانی نصیب خود کرده باشند.