هشدار خطرناک فرونشست؛ تهران سالانه ۱۹ سانتی‌متر پایین می‌رود / ۱۱ هزار کیلومتر لوله‌های نفتی در تلاقی با فرونشست

تبلیغات بنری


هورناز (hornaz.ir):

روزنامه ایران: فروپاشی 11 درصد حجم ایران را نشان داد. 49 درصد از جمعیت کشور منتظر هستند. او ترکان را بر سر زندگی صفویان در میدان نقش جهان اصفهان، هخامنشیان در تخت جمشید شیراز و ایلخانان مغول را در سلطنت زنجان کشت. وی همچنین چندین قنات و بناهای تاریخی از جمله سازه یزد را هدف قرار داد و جان چندین پارک ایرانی ثبت شده در یونسکو را تهدید کرد.

این آمارهای کشور که در آخرین جلسه هیات دولت مطرح شد، نشان می دهد که 52 درصد از 31 هزار هکتار بافت تاریخی زیرزمینی است و از 63 محوطه ثبت شده در یونسکو، 27 محوطه در معرض خطر هستند. پیاده شدن

علی بیت الهی، رئیس اداره زلزله شناسی و مخاطرات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در قالب پیش نویس قوانین ملی زمین لغزش، پیشنهاداتی را برای جلوگیری از رانش زمین در کشور به دولت ارائه می کند.

به گفته وی، مسعود مزکیان، رئیس جمهور تاجیکستان، درخواست کرده است که این پیشنهاد در کمیسیون زیربنایی دولت مورد بررسی قرار گیرد تا قانونی که رعایت ایمنی و ساخت سازه ها در مناطق زیرزمینی توسط دستگاه های اجرایی اجرا شود. قدرت دولتی جمهوری تاجیکستان پروژه ها

185000 کیلومتر مربع زیر خاک است
خبر تلخ دیگری نیز در گزارشی وجود دارد که بیت الهی از طریق «شینا انصاری» به دولت می دهد. بر اساس ارزیابی این پژوهش در مقیاس ملی، میزان زیرزمینی ایران حدود 185 هزار کیلومتر مربع (18 میلیون و 500 هزار هکتار) است که معادل حدود 11 درصد از خاک ایران است. اما در این قسمت از مناطق در معرض خطر فرونشست زمین در ایران، کلان شهرها، شهرهای بزرگ و سکونتگاه های متعددی وجود دارد که ساکنان آن حدود 49 درصد از کل جمعیت کشور را تشکیل می دهند که به معنای راه طولانی است. خطر فرونشست زمین در سراسر کشور زیاد است.

آسیب، استفاده بد از آب
همه چیز از مدیریت ضعیف آب آب می خورد. مدیریتی که در چند دهه اخیر به دلیل بارگیری بیش از حد منابع آبی توانسته سدها، مخازن و حفر چاه کند. «اصفهان» نماد این توسعه ناپایدار در بالای استان های زیر آب است.

سال هاست که مخازن و تونل ها آب را به اصفهان برده اند و همچنان آب از سدهای جدید به این استان صنعتی پمپاژ می شود، اما بیشترین سطح آب زیرزمینی به حوزه شهری اختصاص دارد و آمارهای منتشر شده از سوی دولت نیز موید این موضوع است.

استان‌های خراسان و رضوی، تهران، اصفهان، کرمان و فارس از جمله استان‌های دارای وسعت زیرزمینی و کلان‌شهر اصفهان به عنوان شهری با وسعت وسیع زیرزمینی در حوزه شهری هستند.

380 شهر و 9200 روستا در معرض خطر رانش زمین هستند. در برخی موارد کل محدوده شهرها و در برخی موارد بخشی از شهرها در مناطق زیرزمینی قرار دارند. بر اساس اطلاعات موجود، از وسعت 31 هزار هکتاری بافت تاریخی شهر، تقریباً 52 درصد آن در مناطق زیرزمینی واقع شده است که از نظر «نمایش» حائز اهمیت است.

تعادل منفی لایه های آب
بیت الهی می گوید: یکی از نارضایتی ها و نشانه های ناپایدار توسعه کشور بیلان آبی منفی آب های ماست که رو به کاهش است. این کارشناس غرق شدن را خطر طبیعی دست انسان معرفی می کند و می گوید: اگر برداشت آب زیرزمینی با تغذیه آب زیر آب برابری می کرد، هرگز این پدیده رخ نمی داد، پس راه حل روشن است. او می گوید که به دولت پیشنهاداتی داده اند که باید هر چه زودتر انجام شود.

به گفته بیت الهی، رئیس جمهور دستور بررسی آنها در کمیسیون زیربنایی را صادر کرده است.

تاریخ انصراف ثبت نام در سراسر جهان
گزارش تهیه شده نشان می دهد که از 63 سایت ثبت شده در جهان، 27 محوطه مانند تخت جمشید فارس، نقش جهان و مسجد جامع اصفهان، چند باغ ایرانی، زنجان در سلطان نشین، تعدادی کانال و برخی از آنها در معرض خطر هستند. از فروپاشی زمین مناطق شهر تاریخی یزد از جمله آنهاست.

بیت الهی تاکید می کند: اگر در حوزه کشاورزی، نوع کشت و محصولات با مصرف کم یا کافی آب و همچنین بازنگری در روش های آبیاری با اولویت مناطق و عرصه های زیرزمینی، قطعا میزان برداشت از آب های زیرزمینی کاهش می یابد. . اگر آب های زیرزمینی کمتر برداشت شوند، هدررفت آب کاهش می یابد و در نتیجه فرونشست زمین کاهش می یابد.

11000 کیلومتر خط لوله نفت در حال خراب شدن است
حدود 11000 کیلومتر خط لوله گاز در تقاطع مناطق زیرزمینی قرار دارد.

بر اساس داده های موجود، طول خطوط لوله نفت واقع در مناطق فرونشست زمین بیش از 1000 کیلومتر برآورد شده است. بیت الهی تاکید می کند که مکان یابی پروژه های آبی باید بر اساس ضوابط خاص باشد.

وی به عنوان نمونه می گوید: پیشنهاد ما این است که ساخت چنین اماکن و سازه هایی که نیاز به آب دارند در مناطق زیر آب به طور کلی ممنوع اعلام شود، یعنی اگر وزارت صنعت و معدن در این پروژه ها دخالت نمی کند. در زیر زمین قرار دارد اما اجازه نمی دهد. این منطقه و موقعیت نزدیک

خطر 15 هزار کیلومتر جاده ترانزیتی
بر اساس برآوردها بیش از 15300 کیلومتر جاده ترانزیتی در معرض خطر رانش زمین است.

بیت الهی به ضرورت تصفیه آب شبکه های فاضلاب شهری اشاره می کند و می گوید آب تصفیه شده باید به مخازن و لایه های زمین برگردد اما به مخازن نرسیده است.

او تزریق آب به سفره های زیرزمینی با زباله های تصفیه شده را راهی برای مقابله با غرق شدگی می داند و همچنین بر انتقال به شهرهای اسفنجی و فضاهای سبز تاکید می کند. به گفته وی، شهرهای اسفنجی شهرهایی هستند که آب را به داخل زمین نفوذ می کنند. یعنی آسفالت، بتن و موزاییک در شهرها باید به گونه ای طراحی شود که آب به خصوص در زمان بارندگی و سیل وارد شود. وی یادآور می شود: اگر این آب ها از طریق چاه های جذبی به سمت زمین هدایت شوند، می توانند بخشی از برداشت آب را جبران کنند.

خطوط راه آهن نیز ایمن نیستند
بر اساس اطلاعات موجود، 2650 کیلومتر از خط راه آهن در معرض خطر رانش زمین قرار دارد. بیت الهی با ذکر مثالی از پالایشگاه نفت تهران و مخزن سوخت رای، بحث را به خطوط نفت و خطوط لوله در منطقه غرق می‌آورد و تاکید می‌کند که باید برای تقویت و جلوگیری از آسیب اقداماتی انجام شود.

بیت الهی بر اتخاذ تدابیری برای حفاظت و صیانت از آثار تاریخی تاکید می کند و می گوید: این پیشنهادات در قالب تدوین «مقررات ملی زمین های زیرزمینی» بوده است. او می خواهد اتفاقی بیفتد و قوانینی که در صنعت زیرزمینی اعمال می شود به قانون تبدیل شود. بیت الهی یزد را مثال می‌زند و می‌گوید: مثلاً در یزد قانون منع نداریم، بنابراین اجازه می‌دهیم کارخانه فولاد در زیر زمین احداث شود، اما اگر مقرراتی مانند قانون محدودیت سرعت، ساخت و ساز را ممنوع کند. . از این گونه ساخت و سازها در منطقه فرونشست اجتناب می شود، به همین دلیل این پیشنهادات به منظور کنترل ریسک به دولت ارائه شده است.

کاهش 10 سانتی متر در سال
بر اساس ارزیابی داده های عمومی موجود سازمان نقشه برداری در 18 منطقه کشور، حداکثر کاهش در یک سال به بیش از 10 سانتی متر می رسد. در 8 منطقه این شاخص از 5 تا 10 سانتی متر در سال و در 4 منطقه دیگر کمتر از 5 سانتی متر است.

بیت اللهی چاه های غیرمجاز را یکی از مهم ترین دلایل این وضعیت می داند و می گوید: کنترلی بر برداشت آب از این چاه ها وجود ندارد، حتی گاهی آب از این چاه ها فروخته می شود. یعنی آب اضافی از آن زمین گرفته می شود و به جاهای دیگر فروخته می شود. وی بر موضوع محدودیت برداشت آب زیرزمینی از چاه های دارای پروانه، بستن جدی چاه های غیرمجاز و غیرمجاز، ممنوعیت احداث درختان سوزنی برگ و دشت در سطح بالادست که باعث اشباع نشدن آب های زیرزمینی می شود و نیاز به آبیاری مصنوعی تاکید می کند. تغذیه که در حیطه وظایف وزارت نیرو است آنها را یکی از الزامات مهم بحث آب می داند.

نقشه زیرزمینی 101 شهرک صنعتی
بر اساس داده های موجود تخمین زده می شود که 101 شهرک صنعتی در معرض خطر رانش زمین هستند.

این کارشناس انتخاب نوع کشت متناسب با شرایط کم آبی و روش آبیاری را یکی از الزامات وزارت جهاد کشاورزی در قانون پیش رو می داند و می گوید: مکان یابی پروژه های صنعتی پرآب است. یکی از الزامات برای راه اندازی پتروشیمی ها و غیره که آب زیادی مصرف می کنند و همچنین بازنگری در سیستم مصرف آب، وزارت صنعت و معدن و همچنین وزارت نفت ضروری است.

وی نمونه ای از کارخانه فولاد در نزدیکی اصفهان با مصرف آب زیاد می آورد و تاکید می کند که فناوری های امروزی به بنگاه ها اجازه می دهد با آب کم کار کنند و در این زمینه وزارت نفت باید با توجه به وجود آب، پالایشگاه های نفت ایجاد کند. منابع زیرزمینی بیت الهی ساخت بیمارستان در منطقه سیل زده را نمونه برشمرد و گفت: بعد از دو سال این ساختمان دچار ترک می شود. اگر قانون ساخت ساختمان های بسیار مهم در منطقه زیر آب را ممنوع کند، بسیاری از این کارها اتفاق نمی افتد.

ما قانون نداریم!
وی از شیوه های موفق جهانی در مبارزه با غرق شدگی می گوید و تاکید می کند که مبارزه با غرق شدگی با حداقل هزینه ها و تکنولوژی موجود در کشور امکان پذیر است و تنها به رهبری و عزم جدی رهبری برای شروع این کار نیاز است.

وی می گوید: عجیب است که بدانیم در زمینه فرونشست در حوزه ساخت و ساز، حمل و نقل خطوط لوله نفت، آثار تاریخی ملی، کشاورزی، سدسازی، مدیریت حوضه آب و… هیچ ضوابط و مقررات قابل اجرا نداریم. اگر قوانینی مانند زلزله در زیر زمین اجرا می شد بسیاری از این آسیب ها رخ نمی داد.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری entekhab

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *