علی رضا مجیدی کارشناس مسائل خاورمیانه می گوید ما اکنون در شرایط جنگی هستیم و در ایران شرط حفظ انسجام داخلی مهمتر از هر چیز دیگری است. در داخل، جبهه جدیدی باز شده و همه به یکدیگر حمله می کنند. اکنون زمان آن است که انسجام را حفظ کنیم و هیچ تنشی به سیستم وارد نکنیم.
علی رضا مجیدی، کارشناس مسائل بینالملل، درباره حمله اسرائیل به لبنان به Enchant گفت: اگر در زمان مناسب تصمیم درستی نگیریم، هزینهها بالا میرود. تقاضای مبرم اسرائیل تا دو هفته گذشته آتش بس در شمال و بازگشت شهرک نشینان شمالی بود. البته آنها همچنین خواستار عقب نشینی حزب الله به شمال رودخانه لیتانی شدند. اما تقاضای فوری صرفاً توقف تبادل آتش تا زمانی بود که شمال به قول آنها «امن» شود و شهرک نشینان به محل سکوت خود بازگردند. حتی در سطح مذاکره، عقب نشینی حزب الله تا شعاع 7-8 کیلومتری مطرح شد و گفتند باید فاصله مناسبی در نظر گرفته شود. آموس هاکستین، نماینده ویژه آمریکا در لبنان که یک آمریکایی اسرائیلی-آمریکایی است، به آنها پیشنهاد کرد که به فاصله 8 کیلومتری احترام بگذارند. وی در آخرین درگیری پیشنهاد عقب نشینی حزب الله را تا شعاع 8 کیلومتری و در مقابل آقای نبیه بری (رئیس مجلس لبنان و رهبر جنبش امل که معمولا نماینده اصلی حزب الله است) داد. شیعیان در مذاکرات خارجی) و گفت که اسرائیل نیز باید به همان درجه عقب نشینی کند.
وی درباره ادامه حملات اسرائیل گفت: اسرائیل فقط می خواست تبادل آتش در شمال وابسته به غزه نباشد و جنگ لبنان و غزه به جنگ تبدیل نشود. از سوی دیگر حزب الله گفت که شما با آتش بس در غزه موافقت می کنید و ما تبادل آتش را متوقف می کنیم. سپس اسرائیل وارد مرحله جدیدی شد که در آن پیجرها راه اندازی شد و ترورهای هدفمند انجام شد. در این هفته، ترورهای اسرائیل افزایش یافت و با پیشروی اقدامات آنها خشونت آمیزتر شد.
وی در خصوص زمان مناسب برای پاسخ گفت: شاید اگر واکنش ما بعد از ترور هانیه جدیتر بود، شرایط به گونهای دیگر رقم میخورد. دشمن باید باور کرده باشد که ما در ایران توانایی تشدید تنش را به راحتی داریم. ما این جواب را ندادیم و شرایط سخت تر شد. از طرف حزب الله می توان گفت که اگر حمله به حیفا به جای چند روز بعد به ترور فؤاد شکر منجر می شد، اوضاع بهتر می شد. البته، ما اکنون در مورد “احتمالات” صحبت می کنیم و هیچ کس نمی تواند با قطعیت صحبت کند.
وی در خصوص حجم عملیات اسرائیل گفت: ابتدا 6 ساختمان را زدند و مدعی شدند که خمپاره هایی که دارند تا عمق 40 متری زمین را تخریب می کند. همچنین تصاویری وجود دارد که نشان می دهد ساختمان 9 طبقه به طور کامل تخریب شده اما آتش در زیرزمین آتش گرفته است. وسعت تخریب هنوز مورد تردید است. اسرائیل همچنین معتقد بود که هیچ بازمانده ای وجود ندارد، اما ویدئوهایی از بیرون آمدن دو دختر جوان از زیر آوار منتشر شد. پس از آن شعاع 500 متری ساختمان را اخطار داد و به درز آنجا زد که اگر سید حسن داخل بود، آواربرداری زمان بر باشد و نتوانند جلوی دیگران او را جابجا کنند. آنها می خواستند مسیر حمل و نقل احتمالی سید حسن را از بین ببرند.
مجیدی درباره سرنوشت پاسخ ایران به اسرائیل گفت: هرکسی که تاکنون به ما توصیه کرده در دام جنگ نیفتیم باید به یک سوال مهم پاسخ دهد. مرزهای تجاوز اسرائیل کجاست؟ اگر آنها تصمیم به ادامه تروریسم بگیرند، تا کی ادامه خواهند داد؟ اکنون همه از اتفاق دیشب شوکه شده اند، بنابراین این ایده مورد انتقاد قرار می گیرد. من شخصا با این ایده مخالف بودم. واکنش احتمالی ایران قطعا جدی خواهد بود، اما ما اکنون در شرایط جنگی هستیم و در ایران شرط حفظ انسجام داخلی مهمتر از هر چیز دیگری است. در داخل جبهه جدیدی باز شده و همه به هم حمله می کنند. اکنون زمان آن است که انسجام را حفظ کنیم و هیچ تنشی به سیستم وارد نکنیم. از پاسخ نظامی جدی تا لطافت قهرمانانه؛ به عبارت بسیار بدبینانه، گردان در محاصره دشمن است و در این صورت اگر این گردان خود را درگیر کند، خودکشی دسته جمعی است.