ایسنا: صداوسیما به عنوان بزرگترین تولیدکننده سریال کشور هر سال به طور میانگین 30 سریال تلویزیونی پخش می کند که از نظر ابعاد موضوعی و موضوعی اهمیت ویژه ای دارد. تعداد زیادی از این آثار تولیداتی با موضوعات ملی و راهبردی هستند که گاهاً فقط در صدا و سیما قابل تولید هستند و برخی از این آثار ملودرام یا کمدی با مضامین سنتی هستند که میتوان آنها را بر روی پلتفرمهای ویدیویی نیز مشاهده کرد.
در سه سال گذشته حدود 90 سریال تلویزیونی در رجیستر شبکه های سیما دیده می شود که از اواسط دهه 1400 و تغییر مدیریت رسانه ملی در این رسانه پخش می شود.
بررسی این آثار نشان می دهد که مجموعه موضوعات انقلاب، دفاع مقدس و مقاومت با 22 اثر، برجسته ترین مقوله موضوعی در بین سریال های تلویزیونی از جمله موضوع قهرمانان ملی در هشت سریال «آتش در گلستان» به شمار می رود. «تروریسم»، «الخط»، «مقدم» و «راز نمام، رزخون، سنجارخان، عاشورا و اسما» بیش از سایر موضوعات در تلویزیون بازنمایی شد.
همچنین ژانر دفاع مقدس با 6 سریال «تنکخورها»، «خطالمقدم»، «رزی رزگاری برادر»، «زیرخاکی 3»، «عاشورا» و «مسافران شهر» دومین موضوع فرعی این گروه است. از دیگر سریال های مطرح این دسته می توان به «سوران» و «حبیب» اشاره کرد. بیشتر این آثار از شبکه یک و تعداد کمی از شبکه دو، سه یا پنج پخش شد.
البته برخی از محصولات این دسته موضوعی سریال های اپیزودیک هستند مانند «جورچین» که در هر قسمت به یک موضوع می پردازند و عموماً در گروه سریال های اجتماعی قرار می گیرند.
طیف مضامین امنیتی و پلیسی سومین موضوع رایج در سریال های تلویزیونی است. طیف گسترده ای از سریال های جاسوسی را می توان در این دسته مشاهده کرد که در سال های اخیر از نظر کمی رشد چشمگیری را شاهد بوده اند.
11 سریالی که با موضوع توطئه های مختلف امنیتی پخش شد عبارتند از: «تروریسم»، «تمام رخ»، «راز ناتمام»، «خنا»، «روز خون»، «عملیات رعد»، «غریب»، «راقیب». شهباز، مهرمان و هفت سر اژدها. در این مجموعه میتوانید آثار دیگری مانند «اختاپوس» و «کارآگاه» را نیز ببینید. با یک تفاوت بزرگ اکثر سریال هایی که به مسائل امنیتی و پلیسی می پردازند به شبکه سه رسیده است.
مشاهده می شود که برخی از آثار مانند «روز خون»، «ترور» و «راز ناتمام» به دلیل اینکه دو مضمون را پررنگ دنبال می کنند، در دو مضمون قرار گرفته اند.
در این بخش جدول پرتکرارترین مضامین سریال های تلویزیونی را مشاهده می کنید:
موضوعات مربوط به خانواده، ازدواج و تولید مثل با 10 اثر از پر تکرارترین موضوعات سریال های تلویزیونی در سه سال اخیر است. از جمله این آثار میتوان به «تب و تب»، «برف بیصدا میبارد»، «مشکلات شیرین»، «پشت پرده» و «تازهآمده» اشاره کرد.
جالب اینجاست که طی سه سال گذشته، رسانه ملی هفت سریال درباره پدیدههای طبیعی پخش کرده است که پنج سریال آن مربوط به شیوع ویروس کرونا است. این آثار شامل مجموعههای «رعد» درباره سیل نوروز 1397، «طعم طمع» درباره خشکسالی اصفهان و پنج سریال «آزادی مشروط»، «باران میبارد»، «کووید 20»، «موج اول» و «همهگیری درباره کرونا» میدهد
بعد از این آثار می توان به مضامین عاشورایی که در هفت مجموعه تلویزیونی می بینیم اشاره کرد. این روزها سه عنوان «جریس»، «کتاب عزام» و «اشق کوفی» در مورد متن وقایع عاشورا، دو عنوان «خروج» و «شب آخر» درباره عزاداری محرم است. و دو عنوان “توبی” و “نجلا 2” در مورد چهلم پخش می شود.
از دیگر موضوعات نسبتاً تکراری سریال میتوان به موضوع اقوام اشاره کرد که شامل سه سریال «پشت صحنه» و فصل چهارم و پنجم «نون خا» میشود.
در اتفاقی جالب، بیمه موضوع اصلی سه مجموعه تلویزیونی «پلاک 13» و دو فصل «چشمبندی» بود که البته این محصولات با حمایت حامیان مالی تولید شدند.
به جز موضوعات ذکر شده، دیگر موضوعاتی که در سه سال گذشته در سریال های تلویزیونی وجود داشت، تکرار نشد. از جمله این آثار می توان به «نجات» با موضوع آگاهی از مرگ، «خان روشنا» با موضوع وقف و «قصه های صندوق» با موضوع انتخابات اشاره کرد.