رکنا: رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: پزشک باید کار خود را شروع کند که در هیچ کدام از این کشورهای پیشرفته که سالی 6 ماه از پزشکیان ما سپری می شود وزیر است آیا رئیس دانشگاه علوم پزشکی در این کشورها حتماً پزشک است؟
سازمان تامین اجتماعی به عنوان رکن حیاتی نظام سلامت ایران در سالهای اخیر با مشکلات مالی زیادی مواجه بوده است. عملکرد شرکت های تابعه این سازمان نتوانست به عنوان محرک سودآوری و تامین منابع عمل کند و به همین دلیل عدم تعادل بین منابع و مصارف رخ داد.
این وضعیت به دلیل «سیاسی شدن نهاد تأمین اجتماعی» که در همه دولت ها وجود داشت، رخ داد. حال سوال اینجاست که ناهماهنگی در سازمان تامین اجتماعی تا چه حد ادامه خواهد داشت؟ آیا دولت در لایحه قانون بودجه 1404 راهی برای برون رفت از این وضعیت دارد؟
تامین اجتماعی و شستا به زندگی خصوصی برخی در کابینه رئیس جمهور تبدیل شد!
علی بابایی کارنامی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس درباره چالش های سازمان تامین اجتماعی گفت: سیاسی شدن سازمان تامین اجتماعی وضعیتی است که – در حوزه تامین اجتماعی در آن قرار داریم اصلاح طلبان تندرو و بعضاً تندروهای اصولگرا مثلاً در دولت آقای رئیسی، گروه تأمین اجتماعی و شستا را به خود تبدیل کردند.
مشکل تامین اجتماعی دخالت دولت در ساختار آن است
نماینده ساری در ادامه درباره عدم بهره وری منابع تامین اجتماعی گفت: تامین اجتماعی آنقدر منابع دارد که اگر این منابع فقط مولد بود برای تامین هزینه ها و حتی سودآوری کافی بود و نیازی به کمک دولت نیست. مشکل تامین اجتماعی دخالت دولت در ساختار آن است. همه دولت ها به نوعی در ساختار تامین اجتماعی دخالت کرده اند. از کارفرمایان می خواهم دست به جیب کارگران کشور نکنند و جلوی تامین اجتماعی را بگیرند. بگذارید تامین اجتماعی توسط کارشناسان و همکاران این حوزه مدیریت شود.»
رئیس کمیته اجتماعی افزود: متأسفانه اعوان و حامیان زیاد هستند و هر کدام باید سهم خود را از دولت بگیرند.
اختلافات تامین اجتماعی چگونه حل می شود؟
رئیس کمیته تامین اجتماعی با اشاره به عدم تطابق منابع و مصارف تامین اجتماعی گفت: زمانی که منابع و مصارف بیمارستان های تامین اجتماعی با هم تطابق نداشته باشد، وضعیت موجود و فساد ظاهر می شود. راه حل مستقیم، اجرای قوانین است. قانون کار مقرر می دارد که 9 درصد از حقوق 33 درصدی کارگر به بخش درمان اختصاص یابد. اگر این 9 درصد را بدهند و به حساب مستقلی به نام تامین اجتماعی واریز کنند، وضعیت بهداشت و درمان تغییر می کند و نیازی به دخالت دولت نیست. با این پول می توان زیرساخت های بهداشتی را توسعه داد.»
بنابراین به گفته بابایی کارنامه، دولت ها منابع مقرر در قانون را به سازمان تامین اجتماعی اختصاص ندادند. منابعی که می تواند منجر به دگرگونی زیرساخت های این سازمان و در نتیجه نظام سلامت کشور شود.
بیایی: پزشک نباید مدیر باشد
مدیریت ناکارآمد در حوزه سلامت چالش دیگری است که به نظر می رسد پیامدهای آن گریبانگیر نظام سلامت کشور – باشد.
بابایی معتقد است که این مشکل ناشی از مدیریت پزشکیان در این زمینه است: «اشتباه دیگری که رخ می دهد، مدیریت پزشکیان در این زمینه است، درست مانند آنچه در وزارت بهداشت رخ داده است و شما می دانید که پزشکیان چه چیزی در اختیار نظام سلامت کشور قرار داده اند.»
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: پزشک باید به کار خود برسد چرا که هیچ حس اداری ندارد، در هیچ کدام از این کشورهای پیشرفته که برخی از پزشکیان ما سالی 6 ماه را سپری می کنند وزیر بهداشت است. آیا رئیس دانشگاه علوم پزشکی لزوماً پزشک است؟» در این کشورها یک مدیر حرفه ای که اقتصاد را می شناسد باید سر کار بیاید، اقتصاد سالم بسیار مهمتر از اصل سلامت است.
نماینده ساری تاکید کرد: اصل سلامت بر عهده پزشک است و پزشکی که جراحی را به خوبی انجام دهد لزوما مدیر خوبی نیست. و اتفاقاً بدترین مدیران پزشکیان هستند و البته الان منظورم آقای رئیس جمهور نیست، بلکه مدیریت پزشکیان در تمام بخش های حوزه سلامت است.
به نظر می رسد چالش های پیش روی نظام سلامت و سازمان تامین اجتماعی به عنوان یکی از ارکان نظام سلامت کشور باید به سرعت توسط دولت رفع شود. حال باید دید دولت چهاردهم برای تحول این منطقه چه رویکردی را در پیش خواهد گرفت.