خاورمیانه شرایط جدیدی پیدا کرده است و در این شرایط نیاز به تدوین رویکردی جدید در قبال اعراب بیش از هر زمان دیگری احساس شده است. ترکیه، ایران، مصر و عربستان سعودی چهار کشور تاثیرگذار در تحولات – منطقه هستند که مرزهای محکمی نیز با اسرائیل دارند.
محمدعلی سبحانی، سفیر سابق ایران در قطر و لبنان در گفت و گو با «اینتک» درباره ضرورت رویکرد جدید ایران در قبال اعراب گفت: با توجه به شرایط جدید خاورمیانه، اثربخشی روندهای جدید در سوریه و ایران. موضع گیری در تحولات سال های اخیر در سوریه، باید رویکرد جدیدی را در قبال جهان عرب اتخاذ کنیم. دولت مصر و عربستان سعودی با این تحولات به یک تجربه جمعی رسیده اند و هنوز نگرانی هایی در مورد شروع آن وجود دارد تحولات جدید در کشورهای عربی این موضوع باعث تحول ذهنی و شناختی در کل منطقه شده است و همه ما می توانیم به این نتیجه برسیم که با توجه به جنایاتی که اسرائیل در لبنان مرتکب شده است، ثبات در خاورمیانه مهمترین نیاز منطقه است. و اعراب از روند کنونی با اسرائیل راضی نیستند فرصت جدیدی برای روابط ایران و اعراب به وجود آمده است.
وی درباره نقش سفر پزشکیان به مصر برای تدوین رویکردی جدید در قبال اعراب گفت: سفر پزشکیان و رویکرد آن فرصتی را ایجاد کرد که دولت با ذوق و سلیقه از آن استفاده کرد در روابط ایران و اعراب این رویکرد باید منجر به همکاری بیشتر شود، بر اساس ایجاد ثبات در کل منطقه به ویژه در سوریه، سوریه می تواند به یک وجه مشترک تبدیل شود و همه می توانند بر اساس تلاش برای رسیدن به ثبات، همبستگی بین خود ایجاد کنند. وجود دارد.
سبحانی درباره ائتلاف ایران، عربستان و مصر درباره تحولات منطقه گفت: ایران، ترکیه و کشورهای تاثیرگذار عربی از جمله دو کشور مرکزی مصر و عربستان سعودی و دیگر بازیگران منطقه به همراه یک تیم بین المللی. این حرکت فرصتی برای ایجاد ثبات در منطقه ایجاد کرده است. ایران به طور کامل از تحولات سوریه راضی نیست و عربستان و مصر نمی خواهند تحولات سوریه به نفع یک طرف باشد. پس از بهار عربی که اخوان المسلمین در مصر فعال است، بیم آن می رود که جنبش های اخوان نوعی انحصار ایجاد کنند. مصری ها و سعودی ها نمی خواهند جنبش اسلامی تاریخ خود را بر منطقه تحمیل کند. این امر باعث می شود آنها باور کنند که از طریق اتحاد منطقه ای ایران، مصر و عربستان سعودی به ثبات در منطقه دست خواهند یافت. »
وی درباره آینده سوریه در خصوص اقدامات ترکیه گفت: ترکیه به تنهایی جنبش اخوان را تقویت می کند و سایر طرف ها باید با آن همکاری کنند تا در یک جهت حرکت نکند. اگر اجماع، همبستگی و همکاری بین همه نیروها در منطقه وجود نداشته باشد، هیچ چشم انداز خوبی برای سوریه وجود نخواهد داشت. درست است که الجولانی با چیزی سروکار دارد که همگان را خشنود می کند، اما به نظر من تا زمانی که تمام 60 گروه فعال در سوریه همکاری نکنند، امکان وقوع یک حرکت صلح آمیز وجود نخواهد داشت. »
وی افزود: ترامپ در دوره قبل هزینه زیادی در خاورمیانه نمی خواست، اما اسرائیل تنها دشمن ایران نیست، بلکه می خواهد در کنار اعراب در مقابل ایران بایستد. سیاستمداران ایرانی باید با مصر رابطه برقرار کنند، رابطه ای که هر دو کشور از سال ها پیش ابراز تمایل کرده اند. همچنین باید یک سری همکاری جدی با عربستان سعودی انجام شود. عربستان سعودی علاقه مند به تجارت جدی با ایران است. »