محمدعلی یکتانیک فعال محیط زیست درباره معضل شکار داوطلبانه پرندگان گفت: موضوع پرندگان مهاجر موضوعی است که مدت هاست مطرح بوده و با وجود همه قول هایی که داده شده، هیچ دستاوردی در این زمینه نداشته ایم. فقط وقت تلف کردند و تشویق کردند. در حالی که مساحت تالاب ها کاهش یافته و زیستگاه آنها کوچکتر شده است، به دلیل فشار دوگانه شکار و شکار، تعداد پرندگان به وضوح و به شدت نسبت به گذشته کاهش یافته است.
وی ادامه داد: چند سال پیش مؤسسه بین المللی «Bird Life International» آمار غیررسمی پرندگان مهاجری را که در شمال و شمال غرب اروپا پایش شده بود منتشر کرد و اعلام کرد که 450 میلیون پرنده از همه نوع وجود دارد و این بدان معناست که انواع آب. پرندگان، تعداد پرندگان آبزی، حواصیل، عقاب، شکارچیان واقعی و غیره کاهش یافته است. – این کاهش را در تالاب های کشورمان به وضوح می بینیم.
یکتانیک افزود: صرف نظر از بیماری هایی مانند طاعون پرندگان (پاستوریزه شدن) که چند سال پیش در تالاب میانکالی رخ داد و قبل از آن آنفولانزای فوق شدید پرندگان که قبلاً جمعیت را ویران کرده بود، موضوع شکار و شکار همچنان در ایران وجود دارد. .
روش های شکار جرگه یا شکار دسته جمعی با گاوهای هوایی که این گاوهای هوایی و گاوهای زمینی در قفس پیشرفت زیادی داشته اند.
این فعال محیط زیست افزود: قبلا تورها نامرئی نبودند اما اکنون نامرئی شده اند. این بدان معناست که در گذشته ماهیگیران می توانستند با این تورها در شبهایی که ماه طلوع نمی کرد یا دیر می آمد ماهیگیری می کردند که از روز بیست و پنجم قمری تا دهم ماه بعد از آن 15 روز است. ، و در این هنگام ماه را بلند نمی گویند، زیرا دیر طلوع می کند و نمی کند در آسمان و آسمان تاریک است. به همین دلیل در آن دوره که پرندگان تورها را نمی دیدند توانستند شکار کنند. اینک تورها نامرئی بودند و ماه دیگر در آسمان نبود و در نتیجه کارشان آسان شد و دامنه فعالیتشان بیشتر شد. اکنون سازمان حفاظت محیط زیست مازندران در عملیاتی که هیچ سود واقعی نداشته است تورها را جمع آوری می کند. یکتانیک اضافه کرد: البته الان نمیدانم، اما تا چند سال پیش فقط 4 مغازه متخصص فروش این تورها در شهر فریدونکنار وجود داشت و هیچکس کاری به این مغازهها نداشت. مقدار محدود تعداد ده ها هزار تور در آن منطقه بازار تور را داغتر کرده است و این اشتباه همچنان در حال تکرار است.
یکتانیک گفت: در گیلان و گلستان همین کار انجام نمی شود. این جانوران در محدوده وسیعی از شهرهای رودسر و لنگرود یافت می شوند. در استان گیلان هر جا که تالاب باشد دام های هوایی در شهرهای اطراف پرورش داده می شود و این دام ها نسبت به حیوانات کوچک یا بزرگ بی رحم هستند یعنی در روش جرجه و شکار گروهی شکار هدفمند نداریم. هر پرنده ای را به هر تعداد می توان به این روش ها شکار کرد: گوشت حلال، گوشت حرام، خوراکی و غیرخوراکی، جغد، شاهین، پرندگان کوچک آوازخوان، گنجشک، اردک، غاز، حواصیل، کاکل، لوز و آبزی شکار می شوند. آنها در این روش ها قرار می گیرند و به راحتی ارائه می شوند.
وی افزود: در فریدون نزدیک جلوی بازار صید شد اما صید همچنان پابرجاست یعنی در ابتدای فصل تله هوایی کم نشد بلکه بیشتر شد. برخی از مسئولان می آیند، جمعیت تشکیل می دهند، بازدید می کنند، صحبت می کنند، فشار وارد می کنند و تمام.» و حالا دیگر تمام شده است. برای من که کار می کنم و گزارش می کنم سال هاست که این موضوع وجود دارد و می دانم که موقتی است و متأسفانه این وضعیت برای پرندگان بسیار وحشتناک است گونه درنای سیبری و این پرنده منقرض شده به طور کامل از روی زمین حذف شده است.
گونههای دیگری مانند غاز پیشانی سفید کوچک، اردک سرسفید، گل سبز و سبز نیز با همین شرایط کنار میآیند.
به راستی می توان گفت سازمان محیط زیست دستش پر است، یعنی اینطور نیست که برای حفظ این گونه ها با توجه به شرح وظایفش کاری انجام دهد.
این فعال محیط زیست با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی و اصلی محیط زیست در ایران عدم اجرای قانون است، تاکید کرد: به طوری که دولت قانون را قاطعانه اجرا نمی کند و قانون را در قبال متخلفان اعمال نمی کند. دستگیر شدند و چه کسانی جنایت خود را مرتکب شدند. ثابت شده است که اگر قوه قضاییه تشکیل نشود و طبق قانون جریمه نشوند، این بازدارندگی ایجاد نشده و نخواهد بود. این آرای جعلی برای جارو زدن یک مکان یا درختکاری 5 روزه فایده ای ندارد. قانون باید مطابق آنچه هست اعمال شود وگرنه پاره می کنند و می گویند ما اصلا قانون نداریم و خودمان هم قانون را اجرا می کنیم و تبرئه می شویم و رای دروغ می دهیم. ما سال ها از این مشکل و راه حل های آن مطلع بودیم، اما هیچ اتفاقی نیفتاد و پرندگان همچنان کشته می شوند.