فارس: عضو حقوق بشر و سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه اجرای حکم ریاست جمهوری به اقدامات وی مشروعیت و قانونی می بخشد، گفت: اجرای رئیس جمهور به معنای اجازه اجرای برخی از امور استانداری در سطح عملی است. مدیریت کشور.
مراسم اجرا و تحویل حکم چهاردهمین رئیس جمهور و تحلیف رسمی رئیس جمهور منتخب روز یکشنبه 16 مرداد 1403 با حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار می شود.
بر این اساس با هادی تهنازف، عضو کمیسیون حقوق بشر و سخنگوی رسمی شورای نگهبان گفتوگو کردیم.
منظور از اجرا چیست؟
تهنازف در ابتدای این گفتگو تاکید کرد: در اصل 110 قانون اساسی که مربوط به وظایف و اختیارات رهبری بوده و بر اساس بند 9 این اصل، موضوع امضای حکم ریاست جمهوری پس از صدور حکم توسط مردم مطرح شده است. انتخابات ذکر شد. از جمله وظایف و اختیارات رهبر است. امضای مذکور در این بند مترادف اجرا و به معنای اجرا و تأیید است که به معنای اعتبار و تأیید عمل حقوقی است.
وی افزود: بر این اساس باید بگویم که مدت امضای فرمان ریاست جمهوری به معنای اجازه مداخله و اعمال اختیارات در چارچوبی که شرع و قانون اساسی از سوی ولی قانونی و بر اساس آن در شرع و قانون اساسی تعیین کرده است. با این اجازه، اقدامات رئیس جمهور مشروعیت و قانونی پیدا می کند.
چگونه اجرا می شود؟
تحذیف گفت: پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و احراز صحت انتخابات توسط مرجع قانونی آن یعنی شورای نگهبان، اعتبارنامه منتخب توسط شورای نگهبان تهیه و تقدیم مقام معظم رهبری می شود.
وی ادامه داد: پس از آن طی مراسم و پس از گزارش وزیر کشور از نحوه برگزاری انتخابات و با اعلام نامزد حائز اکثریت آرا و قرائت اعتبارنامه منتخب رهبر جمهوری اسلامی شد. انقلاب بر شخص منتخب حکم ریاست جمهوری را تحمیل می کند و بر اساس ماده 1 قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران، دوره ریاست جمهوری از تاریخ اجرای اعتبارنامه رهبر انقلاب آغاز می شود.
مبنای اعطای اختیار اجرای حکم ریاست جمهوری به دیوان عالی کشور چیست؟
سخنگوی شورای نگهبان تائید کرد: مبنای اعطای اختیارات اجرای حکم ریاست جمهوری به مقام معظم رهبری این است که از یک سو و بر اساس اصل 5 قانون اساسی، امر ملت و امامت ملت و در غیاب او بر عهده فقیه است و از سوی دیگر حق حاکمیت ملت و مراجع حاکم بر اساس اصل 57 قانون اساسی زیر نظر ولایت مطلقه فقیه اجرا می شود. مردم یا ولایت فقیه برای اطمینان از حسن انجام وظایف اسلامی توسط دستگاه ها و نهادهای مختلف اجرایی کشور.
تحذیف ادامه داد: بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از تکمیل مراحل ارائه شده یعنی انتخاب مردم و تایید صحت انتخابات توسط شورای نگهبان. ، مراسم اجرا توسط شورای نگهبان برگزار شد. رهبر انقلاب این یعنی اجازه مداخله و اعمال اختیار و به نوعی اجازه اجرای برخی امور استانی در عرصه عملی اداره کشور.
استفاده امام از کلمات «تأیید» و «تکلیف» در مورد اجرا
وی افزود: وقتی در بیانات بنیانگذار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) به این موضوع نگاه می کنیم، می بینیم که ایشان در احکام توهین آمیز از واژه های «تأیید» و «انتصاب» نیز استفاده کرده اند. به رؤسای جمهور منتخب صادر کرد.
سخنگوی شورای نگهبان در خاتمه گفت: امضای حکم ریاست جمهوری آثار مشروع و قانونی دارد. از آنجایی که رئیس جمهور و در نتیجه دولت بر موضوعات مختلف مالکیت گسترده ای دارند، می توان گفت که اقدامات آنها نوعی اقدامات محافظه کارانه تلقی می شود و در واقع امضای فرمان ریاست جمهوری به معنای امضای این اقدامات در استان توسط رئیس جمهور است.
entekhab به نقل از هورناز